Snuskburken - Den militära Matlådan

Snuskburken - Den militära Matlådan

Snuskburken var ett enmanskök som det gick att tillaga mat i men som även serverades mat i vid de tillfällen då färdiglagad mat serverades. Framförallt var de som gjorde sin värnplikt på jägarförband, t.ex. Kustjägare, Fjälljägare och Fallskärmsjägare som använde snuskburken.

Den riktigt klassiska snuskburken var i rostfritt stål och heter m/40 eftersom den tillkom 1940. Det finns en efterföljare som inte är lika robust men lite lättare i aluminium som heter m/44 och den började användas 1944.

Svenska soldaters matlåda

Svenska soldaters matlåda

Ända sedan 1700-talet har svenska soldater fått utdelat personliga kokutrustningar för att själva laga mat på. Den "moderna" snuskburken m/40 liknar mycket de gamla kokkärlen som fanns på 1800-talet som dock inte var tillverkade av rostfritt stål eller aluminium. De gamla kokkärlen/matlådorna var tillveckade av förtennad koppar eller bleckplåt som är förtennad järnplåt.

Kärleken till snuskburken

Kärleken till snuskburken

Det finns många som både ogillar och älskar snuskburken på samma gång.

Den klassiska snuskburken har fått en återkomst och börjat nytillverkats för de som vill äta mat på ett praktiskt och klassiskt sätt när de är ute i skogen.


Matlåda finns hos

Allt viktigt om hälsosamma matlådor

Här kan du hitta mer matnyttig fakta om matlådor men också en del kul och lustigt att veta om en matlåda.Meny - Matlåda
Till förstasidan på www.matlåda.seHögst upp på sidan om lunchlådorLängst ned på sidan om matlådor
GlasRostfrittPlastNyheter