Matleverans

Matleverans

Matleverans går att ordna på många olika sätt och denna sida om matleveranser ger dig oberoende tips på olika sätt att få maten levererad. Ett av de vanligaste sätten att få en matleverans är att abonnera på en matkasse eller att beställa färdiglagad mat för utkörning.

Många äldre får sin mat levererad med hjälp av hemtjänsten som kommer med färdiglagad mat för en eller flera dagar.

De olika typer av matleveranser som förekommer är:

  • Matleverans från hemtjänsten.
  • Matleveranser av så kallad hämtmat som pizza, wok eller pasta.
  • Leverans av färdiga matkassar till dörren.
  • Beställning och leverans av mat från lokala livsmedelsbutiker.

Vad är viktigt med en matleverans

Det viktigaste när du ska beställa en matleverans är att maten är näringsriktigt med en bra fördelning av långa kolhydrater, proteiner och fett men även innehålla rätt mängd energi, mineral och vitamin.

En del mat som sker med matleveranser har dietister varit med om att skapa vilket ofta borgar för ett bra näringsinnehåll men andra typer av färdigrätter innehåller oftast alltför stora mängder av fett och snabba kolhydrater.

Matleverans från Hemtjänsten

Matleverans från Hemtjänsten

Det finns olika typer av matleveranser och gemensamt för dessa är att du på något sätt betalar för att maten levereras och eventuellt lagas av någon annan än dig. Kommunernas hemtjänster ombesörjer matleveranser till den i kommunen som är oförmögna att ordna mat på annat sätt En matleverans från kommunen kan ske om du vid t.ex. sjukdom eller ålderskrämpor inte kan laga din egen mat.

Matleveransen från kommunen består oftast av redan lagad mat. Om maten levereras varm bör den ätas i samband med att den matlevereras. Om maten får stå framme för länge kan det bli bakterietillväxt vilket kan vålla magåkommor. De som inte vill äta maten omgående ska placera den levererade maten omgående i kylskåp eller frys och sedan värma maten så att den blir riktigt varm i mikrovågsugnen.

Ifall maten levereras kyld så är det viktigt att du värmer på den rejält innan du äter maten.

Hos många kommuner finns det flera olika maträtter för hemleverans vilket gör att oftast finns det någon rätt som passar smaklökarna.

Färdiga matkassar med mat som levereras till dörren

Färdiga matkassar med mat som levereras till dörren

Det finns många företag erbjuder matleveranser av matkassar som levereras varje eller varannan vecka till din dörr. Denna typ av matleverans abonnerar du på och betalar mellan 350 till 1200 kr per vecka för ingredienserna till måltider som du själv får laga själv till i ditt egna kök efter bästa förmåga.

Leveranser av matkassar har blivit mycket populärt och det finns just nu ett 50-tal leverantörer av färdiga matkassar över hela landet. Många av dessa erbjuder matleveranserna endast lokalt men det finns ett tiotal som erbjuder matleveranser över stora delar av landet.

Många livsmedelsbutiker har färdiga matkassar men levererar inte dessa utan kunden får själv hämta upp dessa i butiken. Det går att beställa taxi som ombesörjer detta men då kostar matkassen betydligt mer och det blir då billigare att köpa meten från de renodlade matkasseföretagen.

Matleverans direkt från mataffären

På senare år har vissa livsmedelsbutiker börjat erbjuda kunderna att beställa mat från hela sortimentet via en webbshop vilket gör det väldigt smidigt att få maten levererad till dörren utan att behöva gå och handla själv eller bära hem maten. Ofta får du betala samma pris som livsmedlen kostar plus en kostnad för nedpackning och lite för utkörning. Den extra kostnaden för matleveransen är ofta under 100 kr om du bor ganska nära livsmedelsbutiken.

Matleverans av hämtmat i matlåda

Matleverans av hämtmat i matlåda

Många matställen och restauranger som säljer lunchmat eller hämtmat erbjuder någon form av matleverans. Denna kan ske antingen genom att matstället själva kör ut maten eller att de har avtal men något annat företag som kör ut mat till många olika lokala matställen.

Den vanligaste matleveransen är utan tvekan hemkörning av pizza och det har t.o.m. dykt upp ett nationell och internationell webbportal där det går att beställa pizza från väldigt många olika pizzerior och få den levererad till dörren. PizzaOnline är det största företaget inom denna nisch.

Andra maträtter som passar för matleveranser av varm mat från hämtmatställen är asiatiska rätter som thailändsk mat eller vietnamesisk wok men även pastarätter.


Matlåda finns hos

Allt viktigt om hälsosamma matlådor

Här kan du hitta mer matnyttig fakta om matlådor men också en del kul och lustigt att veta om en matlåda.Meny - Matlåda
Till förstasidan på www.matlåda.seHögst upp på sidan om lunchlådorLängst ned på sidan om matlådor
GlasRostfrittPlastNyheter